Reviews over Muurschilderingen

In het psychiatrisch ziekenhuis waar ik gewerkt heb werd mij gevraagd muurschilderingen aan te brengen in een aantal huiskamers van de bewoners en de Stilteruimte. Enige tijd na het vervaardigen van de muurschilderingen heb ik een interview gehouden naar de ervaringen van cliënten en personeel.

 

 

De volgende vragen zijn gesteld:

 

1. Wat vindt u van de muurschilderingen?

2. Doet het iets voor u?

3. Heeft u verder nog iets op te merken over de                  muurschilderingen?

 

 

Reviews:

 

Ernst-Jan, 56 jaar

“Ik vind de muurschilderingen op de woonunits heel kunstzinnig en ik vind de kleuren ook zo mooi. De muurschilderingen zijn allemaal anders maar ik vind ze allemaal heel mooi.

De muurschilderingen geven mij een ontspannen gevoel. De kleuren maken mij rustig.”

 

 

Alexander, 59 jaar

“Ik vind de muurschildering erg mooi. Het maakt de ruimte gezellig en het draagt bij aan een positieve sfeer.”

 

 

Rob (verpleegkundig coördinator), 56 jaar

“De huiskamers van de woonunits waren super saai. Het was erg lastig er een goeie en gezellige sfeer te brengen. Er is van alles geprobeerd met allerlei accessoires, maar het lukte niet.

De muurschilderingen brachten wél het verschil. Het is een heel andere sfeer en indruk daardoor. Iedere huiskamer heeft een ander karakter of eigen identiteit gekregen, wat eerst niet zo was. Alles was wit geschilderd en alles was hetzelfde.

De muurschilderingen hebben een rustgevende uitstraling. Vooral de muurschildering op de ronde muur op unit 4 is heel weids. Verder brengt het duinlandschap met de zee meer rust in vergelijking met de mediterrane poort met de bloemen op unit 1.

In het verleden waren er veel klachten van familieleden over de ongezellige huiskamers. Nu hoor ik veel positieve reacties door de muurschilderingen.

Verder was goed dat de patiënten betrokken werden bij de wensen van de voorstelling op de muur.

 

Ik zou dergelijke muurschilderingen zéker aanbevelen voor andere instellingen omdat de wanden van de gebouwen vaak wit en saai zijn.”

Arend, 57 jaar

“De bijzondere bergreeks op de achtergrond heeft mij altijd geïntrigeerd: Wat ligt er achter die bergen? Sommige mensen zeggen: Wat ligt er achter de regenboog? Maar wat ligt er achter de bergen? Die gedachte doet mij fantaseren…..wat voel je op die berg? Bergen geven beschutting of bescherming.

Het doet mij denken aan de reizen die ik gemaakt heb. Het is een soort herinnering van hoe je daar aan hier dacht en hier aan daar dacht…

Ik ben heel blij met de kaders van het beschermende huis en de poort. De poort geeft je het gevoel dat je vanuit een heel bijzondere plaats hier binnenwandelt. Verder heeft dat witte van de zon een speciale intentie omdat het je rustig maakt. Het geeft me ook een prettig gevoel dat het zandpad en de groene heuvels zo’n rustige uitstraling geven.”

 

 

Willy, 77 jaar

 

“De muurschilderingen brengen een rustige sfeer in de huiskamers en het is tegelijkertijd mooi. Ik vind de muurschildering met de bloemenpoort het allermooiste.”

 

 

Siska (verpleegkundige), 55 jaar

“De omgeving is huiselijker geworden en er qua sfeer erg op vooruitgegaan. Cliënten komen ’s avonds naar de woonkamer omdat de sfeer zo gezellig is.

Verder is het goed dat de ontwerpen van de muurschilderingen naar wens van de cliënten zijn geschilderd.

Het geeft een positieve invloed op de woonomgeving van de cliënten en het is een bevordering van het woonklimaat. 

Al met al draagt het bij aan de bevordering van het algeheel welbehagen van cliënten.”

 

 

Rolf, 50 jaar

“Het ziet er mooi uit. Het is net alsof je een mooi landschap in de verte ziet liggen. Het heeft diepte.

De muurschildering geeft een rustgevend gevoel en het straalt een positieve sfeer uit.”

 

 

Ira, 49 jaar

“Ik vind de muurschilderingen prachtig! 

Het heeft bijgedragen aan de sfeer in de huiskamer. Het geeft rust. Het geeft mij een goed gevoel. 

De stijl van de muurschildering op unit 4 is eenvoudig maar met diepgang. Ik vind het knap geschilderd. Ik heb er geen woorden voor.

Het heeft veel meer inhoud dan de witte muren die er vroeger waren.”

 Deborah, 31 jaar

 “Ik word er blij van en vrolijk! Mooi gedaan.”

 

 

Martijn, 39 jaar

“Ik vind de muurschilderingen erg mooi en erg knap gedaan. Het is sfeervol en geeft een gevoel van warmte, wat ik als zeer prettig ervaar. Het geeft mij een rustig gevoel.” 

Huiskamer van woonunit psychiatrisch ziekenhuis, vóóraf
Huiskamer van woonunit psychiatrisch ziekenhuis, vóóraf
Phebe-Rustgevende-Muurschilderingen-Mediterrane-poort-met-berglandschap-en-bloemen
Dezelfde huiskamer van woonunit psychiatrisch ziekenhuis met Muurschildering

Gemma, 58 jaar

"Mijn associatie en gevoel is, als ik kijk naar de muurschildering in het stiltecentrum van het activiteitencentrum, dat er hoop is op gelukkig zijn! Maar dat je wel het geluk moet hebben om het te kunnen en willen zien. 

Ik associeer het met vrijheid, gezondheid en blijheid.

Omdat de muurschildering zich in een openbare gelegenheid bevindt, kan iedereen dus proeven van de poging van de kunstenaar om dit te voelen. Als ik ernaar kijk voel ik me rustig worden en ik voel dat er mensen op aarde bestaan die zoiets willen en kunnen maken, namelijk schoonheid, vrede en bewondering voor het vele moois dat er op aarde is en dat er veel mooie mensen zijn, waaronder deze kunstenaar. 

Daar ben ik blij om want er zijn veel mensen die alleen narigheid veroorzaken of ook voelen.

Het meest belangrijke vind ik dit: 

 

Als ik naar het schilderij kijk, voel ik dat er een last van desillusie en verdriet van mijn schouders afvalt."